Bahan2nya:
4 ekor ikan ( ikut suka la ikan apa pun. Kembong pun ok gak)
5 tangkai cili merah (buang biji)
4 tangkai cili kering ( buang biji n rendam dgn air panas )
3 ulas bawang putih
3 sdbsr gula
Air asam jawa
Garam secukup rasa
Kunyit serbuk
Cara2nya:
1) Garam kunyitakan ikan dan goreng seperti biasa
2) Blend kasar cili merah, cili kering dan bawang putih
3) Tumiskan cili blend tadi sampai pecah minyak dan kering
4) Masukkan gula dan air asam jawa
5) Perisakan dengan garam secukup rasa.
6) Masukkan ikan goreng dan kacau rata.
7) Makan dengan nasi panas dan ulam....perghhh!!
(Erkk....sorry la gmbr tak senonoh. Tu je yg sempat diselamatkan. Masak je En. Suami dah sambar!
No comments:
Post a Comment