Pages

10 April 2011

Telur Masak Lemak


Masakan yang mudah tp cerewet sbb kena tunggu supaya tak pecah minyak....my hubby and i suka mkn dgn nasik panas dan kicap lemak manis.....perggghhhh!!

Bahan2yer:

Telur (ikut suka)
santan (ikut jumlah telur)
pati santan (1 mangkuk sederhana)
5 biji cili padi **
2 biji cili merah **
1/2 biji bwg besar **
1 sd kecik serbuk kunyit
2 btg serai-ketuk
4 keping asam keping
garam
1/2 bwg besar
halia

Cara2yer:
1) Blendkan bahan ** dengan sedikit air
2) Dalam periuk, masukkan bahan blend, santan, serbuk kunyit, halia, asam keping, serai dan didihkan. Kacau selalu supaya tak pecah minyak.
3) Bila tgh mendidih, pecahkan telur satu2 dibahagian santan yg tgh mengelegak. Jangan kacau. Bila nmpk telur dah timbul blh kacau n tambah lagi telur.
4) Tambahkan garam secukup rasa dan tutup api.
%) Teruskan mengacau dalam 2-3minit utk elakkan berketul.

Selamat menjamu selera!!

No comments: