Pages

28 August 2012

Ayam Masak Kicap Berjintan

Bahan:

Ayam 
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Jintan Manis
Jintan Halus
Cili Blend
Kicap (pekat dan biasa )
Garam/Gula
Daun kari
Tomato Sos
Air asam jawa

Cara2 :
1. Cuci dan goreng ayam macam biasa tapi jangan sampai terlalu garing. (Nanti keras)

2. Tumbuk kasar semua bawang, halia dan jintan. (Tp make sure jintan2 tu bukan seketul2)

3. Panaskan minyak n masuk daun kari. Then masuk pulak bahan tumbuk (no. 2) tadi.

4. Masukkan cili blend dan tumis sampai pecah minyak

5. Masukkan air asam jawa sikit, tomato sos. Tambah sedikit gula n kedua2 spesis kicap

6. Masukkan ayam dan garam (berhati2 sebab kicap dah cukup perisa)

Tu diaaa...siap dah! Senang dan sangat sedap dimakan dgn nasik panas. Cuba ler...nie resepi dr my sis in law yg mmg jadi favourite kami sefamily. Boleh tambah cili potongatau bawang potong bulat kalau suka.

# Sorry gambaq xdak sebab xdan amik gambaq...hehehe

No comments: