Pages

26 January 2011

Resepi Ikan Masak Asam Pedas

Tetiba lak teringin nak makan asam pedas. It's my hubby's favourite pun. Kalau ada ikan pari lagi siok tp intai dalam fridge cuma ada ikan kembong jer. Jadi ler...janji dapat asam pedas.

Bahan-bahan
  • 3 - 4 ekor ikan
  • 1 cawan cili kering blend (blend kosong)
  • 3 ulas bawang putih*
  • 6 ulas bawang merah*
  • halia *
  • 1 keping hirisan lengkuas*
  • 2 ulas kunyit hidup*
  • 2 biji buah keras*
  • 2 kuntum bunga kantan & daun kesum
  • air asam jawa
  • Note: yang bertanda * tu tumbuk halus ye
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan cili blend dan terus menumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan air asam jawa dan bila dah mendidih masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan tadi.(Kalau suka boleh tambahkan hirisan nenas untuk penyedap rasa)
  3. Bagi mendapatkan rasa yang lebih mantap, tambahkan a few dash of serbuk lada hitam.
  4. Perlahankan api. Salt to taste.

No comments: