Bahan-bahan
- 3 - 4 ekor ikan
- 1 cawan cili kering blend (blend kosong)
- 3 ulas bawang putih*
- 6 ulas bawang merah*
- halia *
- 1 keping hirisan lengkuas*
- 2 ulas kunyit hidup*
- 2 biji buah keras*
- 2 kuntum bunga kantan & daun kesum
- air asam jawa
- Note: yang bertanda * tu tumbuk halus ye
- Panaskan minyak. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan cili blend dan terus menumis hingga terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa dan bila dah mendidih masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan tadi.(Kalau suka boleh tambahkan hirisan nenas untuk penyedap rasa)
- Bagi mendapatkan rasa yang lebih mantap, tambahkan a few dash of serbuk lada hitam.
- Perlahankan api. Salt to taste.
No comments:
Post a Comment